Hälsa och livsstil

image

Sitter och funderar på min kurs och på hur jag ska lägga upp min examinationsuppgift. Vet inte vad jag ska skriva om ännu och då är det så svårt att börja. Just nu läser jag en kurs som kallas hälsa och livsstil. Det handlar som det låter om vår hälsa. Den fysiska och den psykiska. Har suttit i dagarna och läst en del om stress och har fått upp ögonen om hur mycket det ordet innefattar. Alla människor har upplevt stress någon gång, men det som är stressigt för mig kanske inte är det för dig. En situation som är väldigt pressad, tidsbunden och prestationskrävande kanske för någon är ren avslappning i form av positiv stress men för en annan kan en sådan situation framkalla både ångest och panikkänslor. När vi var i Karlstad fick vi själva prata om när vi upplever att vi har en god hälsa och när den är mindre bra. Vad hälsa är för mig helt enkelt. Jag skrev först ner att jag mår bra av att känna harmoni och ett lugn rent psykiskt och att få vara frisk. Även motion och kost var saker jag valde att ta upp, men för mig kom den psykiska biten först. Sedan berättade vår lärare för oss att många glömmer av den psykiska biten i hela hälsotänket. Den fysiska delen av det tar ibland överhand och får oss då så prestationskrävande att vi glömmer huvudet och vikten av att må bra även där uppe, vilket är minst lika viktigt. Jag tror det är viktigt att hitta och lyssna på det i vardagen som får oss att må bra, att ta vara på stunder som man känner att man mår bra av. Oavsett om det är att springa 1 mil om dagen eller att vara i skogen tillsammans med sina barn tre gånger i veckan. Ibland gör vi för mycket annat som vi egentligen inte måste och som vi skulle klara oss utan. Jag anser att det inte är fel att avsätta tid för sig själv ibland, oavsett om det är i ensamhet eller tillsammans med någon eller några.

Vi har trots allt bara en kropp och en hjärna. Det är min egen kropp och själ som jag kommer få umgås med resten av detta liv. Det är därför lika bra att börja göra saker som jag mår bra av och ta hand om det liv som jag fått.

Jag tycker detta är jätteviktigt att tänka på. Man har ju faktiskt ett val här i livet. Det tycker jag man ska ta vara på!

Vi har förresten precis målat och tapetserat om i vårt vardagsrum. Det är livskvalitet för mig, helst nu efteråt när jag kan sitta och njuta av vårt fina, nya rum i ro. Det är en skön känsla att våga och att sedan känna sig stolt över sig själv och det man åstadkommit.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>